mandag den 4. april 2016

Høns i forårshaven




Vi har høns i haven, det har vi haft i rigtig mange år. 

De er hyggelige, spiser vores grønne affald, prikker efter larver og andet utøj ved vores frugttræer og giver os de skønneste friske æg hver dag.
Jeg kan bruge lang tid på at sidde og betragte dem når de går og tuller rundt.

Det er ren terapi.


Ved siden af vores hønsegård har vi frugtplantagen med æbletræer, blommer, ribsbuske og solbærbuske. Her får hønsene lov til at gå og hygge sig. 

I græsset ved træerne har vi plantet alle slags forårsløg. Mange af dem er købt til at pynte indendørs i tidligt forår og derefter plantet ud i græsset.

Det er så flot ved denne tid når det hele blomstre.


Nogle gange skal man huske at se det som er lige foran en og huske at påskønne livets små gaver. 
Det giver en dejlig ro i sindet.



søndag den 7. februar 2016

Mine bedste fastelavnsboller.




Idag er det fastelavns søndag. 

Så skal vi have fastelavnsboller.
Jeg bager enten vandbakkelser med creme og flødeskum, eller dem min mormor bagte med gærdej, creme og remonce.
Idag er det mormors jeg har bagt.



Opskrift på 12 fastelavnsboller.
1 1/2 dl mælk
2 æg
100 g smør
50 g sukker
5-6 dl mel
25 g gær
2 tsk vaniljesukker
1 tsk kardemomme
1/2 tsk salt

Remonce 
100 g sukker
100 g marcipan
100 g blødt smør

Creme
2 tsk vaniljesukker
1 æg
20 g sukker
2 spsk maizenamel
2 1/2 dl mælk

100 g chokoladeknapper ( jeg har brugt rester fra jul af lys og mørk chokolade)
mini chokoladeknapper.

Mælken lunes til håndvarmt og tages af varmen. Rør smørret i mælken. Hæld mælken i en skål, smuldre gæren heri. Tilsæt æg og de tørre ingredienser. Rør godt rundt. Tilsæt mel lidt efter lidt. Ælt dejen godt på bordet til den er smidig og blød. Hæves lunt i 30-45 min.

Imens piskes æg, sukker, maizena og vanilje godt sammen i en gryde. Varm langsomt op mens der piskes godt til cremen bliver tyk og luftig i konsistensen.
Hældes i skål og køles af.

Remoncen røres sammen med håndmixer, det må ikke overpiskes. 

Når dejen har hævet rulles den ud til en firkant på lidt under 1/2 cm og skæres i firkanter på ca 15 x 15 cm. Der lægges derefter 1 spsk remonce og 1 spsk creme på hver firkant.




Fold hjørnerne ind over fyldet og klem dejen godt sammen i samlingerne, så fyldet ikke løber ud under bagningen.




Fastelavnsbollerne efterhæver 30 - 45 minutter under et viskestykke. Pensles med mælk.
Bages midt i ovnen på 175 grader varmluft i omkring 15 - 20 minutter.

Lad bollerne køle lidt af på en rist. Smelt chokolade og pynt fastelavnsbollerne med chokolade og mini chokoladeknapper.




De smager selvfølgelig bedst når de stadig er lune. Men de er også gode dagen efter. De kan lunes lidt før de pyntes. Kan også fryses uden pynt. 
Hos os er der dog aldrig nogle der ender i fryseren !

fredag den 31. juli 2015

Valmuer......

Et enkelt lille frø fra en vild kornvalmue har sået sig i bedet ved drivhuset. 
Nu har frøet vokset sig stort og blomstrer med fine røde og lyserøde blomster, på samme plante. 








Jeg har andre valmuer i haven, jeg har blandt andet fået nogle store  smukke etårige kæmpe valmuer af min moster.
De har sået sig rundt omkring i haven, hvor de vil. 
De er nemme at fjerne, hvis jeg ikke vil have dem hvor de spirer. 
Jeg kan godt lide at de selv finder deres sted.

Jeg syntes valmuer er umådeligt skønne, og selvom kæmpevalmuer kan tabe lidt af de vildes ynde, er de så smukke at betragte.





Hvor jeg bor, er vejkanten fyldt med kornvalmuer, landmanden vil nok kalde dem for ukrudt, men jeg nyder synet af alle de røde blomster så længe de er der.

Så står de i flok med deres silkepapirstynde kronblade i solen og danser i vinden.








torsdag den 16. juli 2015

Sommer med fjordrejer.

Nu er det bare rigtig sommer.


Vi har til aften fået de lækreste fjordrejer fra Kertinge Nor.


Det er så hyggeligt med pil dine egne fjordrejer madder. 
Især hvis man er i godt selskab.

Det har ikke været sommer, hvis vi ikke har fået fjordrejer mindst èn gang i sæsonen.


Hønsene elsker også rejer, de får alle skallerne og holder en fest.
De takker for festmåltidet om et par dage med de flotteste æg som har helt røde blommer.





onsdag den 1. juli 2015

Fint besøg, af hr Spætte.



I går morges da jeg sad og nød min morgen te, 
fik jeg fint besøg.




Hr Spætte kom og spiste lidt jordnødder fra vores foderautomat.
Automaten var lige fyldt op, så der var nødder i toppen hvor der ikke er net for, og Hr Spætte kunne få fat i dem.



Sikke en dejlig start på dagen. 

Han kom flere gange i løbet af dagen, indtil han ikke kunne nå flere nødder.

Jeg må heller få fyldt nogle flere i igen, hurtigt !