tirsdag den 21. januar 2014

Den første buket i 2014



Idag har jeg plukket den første buket i haven i år.
Jeg går og drømmer om forår og solskin, istedet for det våde og sjappede vejr vi har nu.
Jeg må nok væbne mig med tålmodighed lidt endnu.

Imens har jeg fået lidt forår og solskin ind i stuen.



tirsdag den 31. december 2013

Årets sidste dag.





Idag er det den sidste dag i 2013.

Det er et år, som har været fuld af gode begivenheder og oplevelser.

Idag har solen skinnet smukt på en blå himmel, ih hvor har jeg savnet solen. Der har været for mange dage med mørke, regn og blæst.



Nu bliver dagene længere igen, og lyset kommer tilbage. Haven er klar!

Vintergækkerne bryder jorden og Kejserbusken blomstre. Det er næsten som forår.









Jeg glæder mig til at møde 2014 med de udfordringer og oplevelser det bringer.







mandag den 14. oktober 2013

Uhm, Naked fruit



Igår plukkede vi æbler.

Vi har spist de første slags: Discovery, Sunrise og Guldborg.
Nu var det tid og plukke Aroma og Belle de Boskoop.

Der har været mange æbler i år, mange flere end vi kan spise.

Så vi plukkede så mange vi kunne bruge. Nok for mange, men så har vores får også glæde af dem.




Resten af æblerne kom i traileren.



Idag har vi kørt æblerne til Ørbæk. Her kan man aflevere sine æbler, både nedfalds- og plukket æbler. Det hedder Naked Fruit, og man får 1 liter ubehandlet æblejuice pr 10 kg æbler man aflevere. Der var rigtig mange mennesker idag som kom med æbler, så der var trængsel ved afleveringsbrønden.



Vi havde 160 kg æbler med = 16 liter frisk juice.
Det smager bare godt, så hvis man ikke har mod på at lave sin æblesaft selv, er dette et godt alternativ.



fredag den 27. september 2013

Små håndklæder til køkken



Jeg kan godt lide at have pæne håndklæder i køkkenet, og jeg bruger dem hele tiden.
Jeg har strikket nogle af bomuldsgarn fra Søstrene greene som fås i mange forskellige farver til en billig pris.

Da jeg har viskestykker fra Georg Jensen Damask i jordfarver har jeg valgt lysbrun og råhvid til håndklæderne.






De er strikket på pinde nr 3. Der er 83 masker på pinden og mønstret er: 1 kantmaske, 3 ret, 3 vrang og slut med 1 kantmaske.
Efter 3 pinde med ret over ret og vrang over vrang,  strikkes der ret over vrang og vrang over ret på 3 pinde. Fortsættes til ønsket længde og luk af.
Jeg er rigtig glad for mine håndklæder og jeg syntes de pynter i køkkenet.












onsdag den 25. september 2013

Store syltedag



Forleden havde jeg en fridag. Så skulle der syltes !!
Vi har længe savnet syltet rødbeder og andet surt. Jeg ved godt at man kan købe i butikker, men det er altså ikke det samme, smagen er bedre i hjemmelavet.

Jeg syltet altid rødbeder, jeg dyrker dem selv i urtehaven, og jeg bruger altid min mors opskrift.

Efter vores piger er flyttet hjemmefra, sylter jeg også til dem.

Først koges rødbederne i vand med lidt salt, til de er møre ( prøv og stik med en strikkepind)



Derefter hældes kogevandet fra, og rødbederne overhældes med koldt vand. Lad dem stå med vand over 5 minutter, gnid skralden af med hænderne og læg rødbederne i en skål.
Nu koges lagen: Bring 6 dl vand, 3 dl eddike og 600 gr rørsukker i kog.
Skold sylteglas med kogende vand, og skær rødbederne i passende skiver ned i glassene, læg 5-8 hele nelliker i.



Hæld eddike blandingen over rødbederne til de er dækket, tilsæt atamon efter anvisning på flasken, sæt låg på og luk straks.
Disse rødbeder er bare verdens bedste, ihvertfald i vores familie.

Jeg syltede også asier, det har jeg aldrig prøvet før. Jeg kan huske min mor gjorde det, og at de var gode.
Jeg fandt en opskrift hos madoghave-camillasandetliv.blogspot.com

Her er lidt billeder fra processen:








Der er ingen grund til at gentage opskriften, men jeg glæder mig til at smage dem på en leverpostejmad. Husk det hele skal trække mindst 2 uger, gerne mere, før de spises.
Hvis der er nogen der har fået lyst til at sylte, sååå god arbejdslyst, det er ikke svært og det er arbejdet værd.