onsdag den 3. april 2013

Lam a'la Kreta

Et af vores foretrukne feriemål er ubetinget den græske ø, Kreta.
Befolkningen er venlige og imødekommende. Der er dejligt varmt,og naturen er fantastisk.
Også..laver de dejlig mad.
På en af vores ferier til Kreta var vi på tur til Omalos højsletten. Her spiste vi på en traditionel kretensisk taverna.
Her laver man én ret hver dag, som er det eneste der er på menukortet.
Den dag var det lam i tomat. Efter mange fægterier og tegnsprog fik jeg opskriften fra kokken, som var en gammel smilende kone.

Jeg har lavet retten mange gange, og den er bare god.

Den kommer her:

ca 750 gr lammekød i store tern,det kan være nakke, bov eller lign
ca 1 kg kartofler, skrællet og skåret i store tern,ca 3x3 cm
1 stor dåse tomatpasta
1 dåse hakket tomater
2-3 fed presset hvidløg
1½ spsk tørret oregano
ca 1 -1½ dl olivenolie
2 tsk salt+ frisk kværnet peber

Tomatpasta, hakkede tomater,olie,hvidløg,oregano salt og peber blandes godt sammen.
Kød og kartofler blandes sammen i et ildfast fad. Tomatblandingen hældes over og arbejdes godt i kød og kartofler. Overdækkes med stanniol. Sættes midt i ovnen ved 200 grader i 2½ - 3 timer.
Serveres med græsk salat (tomater, agurk, peber,rødløg, feta og olivenolie) samt tzatziki og brød.

Langfredag kom børn og svigerbørn til frokost.Jeg valgte at lave retten med lammekøller og uden kartofler i. Det blev også lækkert. Fremgangsmåde står efter billederne.

Her er alle ingredienserne.






Køllerne brunes af i 20 min midt i ovnen på 250 grader.
Overhældes med tomatblandingen.
Sættes midt i ovnen, uden stanniol, ved 160 grader og bages i 3 -3½ time.
Serveres med græsk salat, flødekartofler og tzatziki.

Det var meget lækkert.

1 kommentar: