søndag den 14. august 2016

Ferie på Gotland




I uge 30 holdt vi ferie på Gotland.
Vi havde pakket bilen og kørte over Sjælland og tværs over Sverige til Oskarshamn hvorfra vi sejlede i 3 timer til Gotland.

Gotland er en svensk ø i Østersøen cirka 90 km fra fastlandet, 125 km lang i retning nord - syd og ca 50 km bred. Ved nordspidsen findes Fårö, en lille ø man gratis kan sejle over til med færge.

Gotland består af ca 400 mio. år gammelt koralrev og forstenede kalkrester af milliarder af tropiske forhistoriske skaldyr. 
Aflejringerne som hviler på ældre lag, er kendt for deres store rigdom af fossiler.

I Silur tiden ( 439- 409 mio. år før nu) lå Gotland lige syd for ækvator. 

Efter millioner af års sammenpresning hæver Gotland sig fra bunden af Østersøen, da iskalotten trækker sig tilbage efter sidste istid for ca 12.000 år siden.

Under landhævningen bryder den gammel havbund overfladen mens bølgerne skyller mod øen hvor jord og ler vaskes ud ved havets kraft. De stærkeste og mest sammenkittede kridtsten og kalkaflejringer modstår bølgerne. Disse klumper af forsteninger fra det gamle tropiske koralrev står idag som stenstøtter langs Gotlands kyster. Disse kaldes rauker.


Rauken kaldet "Hunden"



Vi boede ved Lummelunda hos en hesteopdrætter som lejede et ekstra hus ud som lå bag hans gård.
Det var et godt sted at bo, rent geografisk, da vi var mest betaget af det mere rå landskab i nord end den grønne del af øen sydpå.


Det var helt utroligt hvad der var af fossiler ved kysten. Mest fra Lickershamn og nordpå var det nemt at finde fossiler.

Efter 5 minutters søgning var hånden fuld.

Der gik nærmest sport i at finde flest fossiler, især ledte vi efter "knapper" eller en koral der hedder Palaeocyclus porpita, som er mellem 0,4 mm til 1,2 cm.


Vi fandt mange forskellige fossiler og var lige begejstret hver gang vi fandt et nyt. 
Bevæbnet med poser var vi faktisk hver dag ude og "bøje ryggen".


Gotland er kommet ind under huden på mig, jeg er betaget. 
Den flotte natur og den fantastiske historie som øen har. 
Jeg er sikker på at jeg vil komme igen.


I Visby ( som er Gotlands største by) ligger Visby Glasblåseri. De har lavet en glas skulptur af denne fossil i recycled glas.
Fossilet er valgt af Riksmuseum Friends som deres symbol og 10 kroner af salget går til deres arbejde for museet.
Den måtte jeg eje.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar