søndag den 16. oktober 2016

Hvidløg.





Nu er det tid til at lægge hvidløg.

Feddene skal sættes i jorden nu, hvis de skal nå at vokse sig store og flotte - så de kan nå at udvikle et godt rodsystem, før vinteren sætter ind og inden næste års høst i juli.

I år har jeg købt årets sættehvidløg hos www.hvidlog-vin.dk ,
de har 4 forskellige økologiske sorter, primært af fransk oprindelse.

Jeg har købt 2 slags, Messidrôme og Thermidrôme begge hårdføre sorter der kan klare det danske klima.
Der var 2 løg i hver pose, som gav hver ca 30 fed tilsammen. 


Jeg har tidligere lagt fed af de hvidløg som man kan købe i Netto og andre dagligvare butikker, men de har enten ikke vokset eller været meget små.
Jeg har senere erfaret, at det er sorter som har brug for mere varme end vi har i Danmark.

Hvidløg skal plantes med den spidse ende opad i 8 cm dybde, med 10-12 cm afstand og  50 cm mellem rækkerne.
Man kan også plante dem i krukker.


Til foråret kommer hvidløgsspirene op. Så kan man plukke lidt af toppene til sin æggemad eller til drys på salaten.

Løgene høstes i løbet af juli og tørres på et ventileret sted.

Ej, jeg kan næsten ikke vente.

torsdag den 6. oktober 2016

Overflod i efterårs haven.


Pludselig er efteråret kommet i haven.


I sidste uge var der de smukkeste sensommer dage med sol og varme.

Og nu er farverne på træerne skiftet, og haven er klædt i gyldne blade og nøgne grene.


Frugttræerne i haven bugner med æbler og pærer.  

Flotte Ingrid Marie æbler
Belle de Boskoop
Belle de Boskoop
Jeg er så heldig at have en god veninde, der har et Pigeon æbletræ. 
Vi bytter æbler hvert år, så får hun Belle de Boskoop af mig og jeg får Pigeon æbler af hende. 

Pigeon æbler
Efterårs hindbærrene har stadig masser af bær.

Hindbær Autum Bliss
Valnødderne falder fra træet og er klar til at blive gemt til vinter og jul.


I urtehaven er der stadig masser af afgrøder at hente: porrer, pastinakker, rødbeder, gulerødder, persille, grønkål, squash og meget mere. 



Og ikke at forglemme, mine elskede georginer og roser, som står så flot i år og har givet masser af blomster og glæde hele sommeren.

Georginer


Jeg nyder at høste i vores have. 
Jeg ved og har det godt med, at der ikke er sprøjtet med gift eller at der ikke er gødet med andet end fåre- og hønsegødning fra vores egne dyr i urtehaven. 

Desuden smager hjemmedyrket grøntsager bare bedre og af mere end dem man køber i supermarkederne.


lørdag den 24. september 2016

Græskar høst.

Idag har vi høstet græskar.

Jeg købte en pose Mandel græskar i Plantorama. 
Jeg havde læst om planten på nettet. 

Vægt ca 200-300 gr. Den er velegnet til lagring. 
Kan tilberedes i microovn ( ca 5 min ) Det eneste man skal gøre er at fjerne kernerne og komme fyld i. 
Eller som man bruger almindelig græskar. 
Skulle smage nøddeagtig.



Jeg forkultiverede 2 frø, og plantede dem ud i vores mødding. 
Den ene gik til og den anden klarede sig fint. 
Idag har jeg høstet 49 græskar på denne ene plante. 




Det er da helt godt. 
Nu skal der laves bagte græskar, fyldte græskar, græskarsuppe osv.
Godt de kan gemmes.

onsdag den 31. august 2016

Lækker chokoladekage




Når jeg skal bage en chokolade kage, der er hurtig at lave og rigtig lækker, bliver det tit Mrs.Dunn's varme chokoladekage.

Jeg har bagt den mange gange, og den er lige god hver gang.

Det er en gammel opskrift fra Isabellas Veranda.

Du kan finde den på linket eller du kan få den her:

Tærtebund:


2 dl hvedemel
1 dl flormelis
100 gr smør
1-2 spsk vand

Fyld:

50 gr mørk chokolade, minimum 70%
100 gr smør
2 æg
200 gr sukker
50 gr mel
1 tsk bagepulver

Tænd ovnen på 180 grader.

Hak smør, flormelis og mel i en foodprocessor, saml dejen med vandet.
Læg dejen koldt i en times tid.

Rul dejen ud og læg den i en smurt tærteform. Bag bunden i ca 10 minutter.

Lav imens fyldet:

Smelt chokoladen i smørret i en tykbundet gryde ved svag varme.

Hæld blandingen i en skål og rør æggene i et ad gangen.
rør mel, sukker og bagepulver i og fordel fyldet på den forbagte bund.

Bag kagen i ovnen i 25 minutter, men kig til den efter 20 minutter.

Det er vigtigt at kagen ikke bliver helt gennembagt, men stadig er let flydende i midten.

Kagen vil synke lidt sammen, når den tages ud af ovnen. 

Serveres lun med frugt og/eller vanilleis.



søndag den 21. august 2016

Hvad har I oplevet på Gotland ?




Et af de mest almindelige spørgsmål man får, når man har været på ferie, er : Hvad har I set eller oplevet ?

Tja, det kommer jo helt an på hvem man er og hvad man interesserer sig for.

Vores ferie på Gotland har været spændende. 

Naturen er fantastisk. Gotlænderne er søde og gæstfrie.

Her er lidt af det vi oplevede.

Der er mange loppemarkeder overalt, Loppis. 
Nogle er små, som et bord ved indkørslen og andre lidt mere seriøse. Vi fandt nogle gode sager, til en fin pris.



Vi var hos 2 forskellige glaspustere, begge brugte recyclet glas. Det tiltaler mig at man genbruger istedet for at smide ud.

Det ene sted var  Visby Glaspusteri. De lavede mange skønne ting, både vinglas, skåle, flasker og meget andet.







Vi besøgte også Gotlands Spinneri. 
Som passioneret strikker var jeg nød til at købe noget uld fra Gotland, som de er så kendte for.



Åh, det var svært at begrænse sig. Der var så meget lækkert garn, som bare lå og var uimodståelig.




Det sidste sted af mange, jeg vil fortælle om ligger på Færö.

Vi blev nysgerrige på stedet da vi kørte forbi. 
Der stod masser af gamle veteran bilvrag, skilte, olietønder og meget andet i indkørslen.


Det var overalt. 








Det viste sig at være en meget berømt restaurant, Creperie Tati.



Alt var gammelt. Der var servering ude og inde. Vi bestilte en Elvis de luxe og en miss Taylor.


Meget lækre boghvede pandekager med fyld.

Og så var der Lummelunda grottan, raukerne, den blå lagune og meget meget andet.

Gotland er bare et skønt sted.