tirsdag den 31. januar 2017

Porre tærte med broccoli. Klodens bedste.




Det er fantastisk nemt at lave en god tærte, fordi der er så mange muligheder for at variere fyldet.

Man kan altid lave en tærte med en rest af grøntsager eller kød.

Den kan serveres til frokost, til middag, som hyggelig natmad eller kold i madpakken.
Og fordi den smager lige godt, lige meget om den er varm, lun eller kold.

I vores familie har tærter i enhver form altid været i høj kurs.
Salt eller sød - det er godt det hele.


Opskriften har jeg brugt siden 1986 og jeg syntes stadig det er den bedste. 
Måske er tærtedejen ikke helt efter Sundhedsstyrelsens anvisninger, men den er sprød, lækker og lykkedes hver gang.


Til tærtedejen skal du bruge:
75 g magarine/smør
200 g mel
½ tsk salt
1 æg
1-2 spsk vand

Fedtstoffet smuldres i melet, salt tilsættes. Ægget piskes sammen og blandes heri. Til sidst samles dejen med lidt koldt vand.
Dejen rulles ud og lægges i en smurt tærteform, helst metal, så bliver bunden sprød.
Dejen prikkes med en gaffel og forbages i 10 minutterved 200 grader ( 175 grader ved varmluft)

Til fyld skal du bruge:

3 porrer
1 broccoli
2 dl creme cremefraiche 9 %
3 - 4 æg
1 tsk salt
kværnet peber
en god håndfuld revet ost efter smag
200 gr røget skinke eller kogt/stegt kylling skåret i små tern

Porrer skæres i skiver og broccoli deles i små buketter.
Kommes i letsaltet kogende vand i ca 5 minutter. Afdryppes.
Cremefraiche piskes sammen med æg og krydres med salt og peber.
Skinke/kylling fordeles i tærtebunden, porrer og broccoli lægges ovenpå.
Ost drysses på. 
Til sidst hældes æggeblandingen over hele tærten.

Bages midt i ovnen i ca 30- 40 minutter ved 200 grader 
( varmluft 175 grader)

Serveres med en god blandet salat, og i godt selskab.


torsdag den 1. december 2016

Kalenderlys dekoration.

I dag har jeg lavet en kalenderlys dekoration. 

Det er ikke hvert år jeg laver en dekoration med gran og lys. 

Jeg plejer at blive træt af granet efter et par uger, når det visner og drysser med grannåle.


Men i år havde jeg lyst til en juledekoration, som min mor lavede dem.

Lys og ler er købt i Netto, alt andet er noget jeg havde i forvejen eller har fundet i haven. 


Jeg kan bedst lide enkle dekorationer. 

Nu står min på vores sofabord. 

Jeg syntes, det er hyggeligt at tænde lyset hver aften og tælle dagene ned til juleaften.


God 1. december til jer alle.


mandag den 14. november 2016

Skifer fliser....... DIY


Sommetider trænger man til noget nyt, eller at der sker lidt nyt i hjemmet.

Jeg har længe været træt af vores løsning med en glasplade ved komfuret. 
Jeg ville gerne have glaspladen skiftet ud.



Det skulle ikke bare være nogle almindelige fliser eller en stålplade.

Men hvad ?

Pludselig kom ideen. 

Vi var på restaurant, og fik serveret en lille aperitif på en sort skifer plade. 
Jeg syntes at pladen var rigtig flot.

Hvad nu, hvis man anvendte brugte skiferplader fra et tag til en ny vægbeklædning ?
Jeg fortalte ideen til manden i mit liv og den var han med på.
Vi tog ud til en genbrugs/ophugger plads ved Odense. 
Ejeren havde lige hvad vi skulle bruge - gamle skifer tagplader.
Vi skulle bruge plader der kunne skæres ud til 19,5 cm x 19,5 cm. 
Han havde en kasse med frasorterede plader som var knækket eller revnet, men ellers ok. 
Der fandt vi hvad vi skulle bruge.



Og prisen ? Tja, 100 kr. Det var helt ok.

Hjemme blev pladerne skåret op i mål med en vådskærer.



Derefter blev de sat på væggen og fuget med sort fuge.






Til sidst blev de tørret rene og smurt med stenolie.
Vi er meget glade for resultatet.






Jeg kan især godt lide, at der er slid og huller efter brug på dem og at det er genbrug.

søndag den 6. november 2016

Tid til julemarked.




Idag har jeg været på November marked hos Østfyns Produktionsskole i Marslev.


Der var mange stande, hvor man kunne købe gode genbrugs ting, privat fremstillet husflid og kunsthåndværk. 


Der var også en del juleting, både nyt og gammelt.


Jeg fandt en æske med gammelt juletræs pynt. 


Kuglerne fik mig til at tænke på min barndoms jul hos mormor og morfar. 
De havde samme slags kugler på deres juletræ. 
Dem måtte jeg bare eje.

Derefter fandt jeg 3 gamle originale æsker med lyseholder til 5 kr pr æske med 9 holder i hver. 
Det var bare et godt fund.


En kage udstikker til kringler/småkager og et mundblæst apotekerglas fandt også plads i posen.




Det var et rigtigt hyggeligt marked, og det var spændende at se produktionsskolen. 
Eleverne havde også lavet mange flotte ting, blandt andet bord/bænkesæt og plantekummer.

Jeg vil helt sikkert komme igen til næste år.

søndag den 16. oktober 2016

Hvidløg.





Nu er det tid til at lægge hvidløg.

Feddene skal sættes i jorden nu, hvis de skal nå at vokse sig store og flotte - så de kan nå at udvikle et godt rodsystem, før vinteren sætter ind og inden næste års høst i juli.

I år har jeg købt årets sættehvidløg hos www.hvidlog-vin.dk ,
de har 4 forskellige økologiske sorter, primært af fransk oprindelse.

Jeg har købt 2 slags, Messidrôme og Thermidrôme begge hårdføre sorter der kan klare det danske klima.
Der var 2 løg i hver pose, som gav hver ca 30 fed tilsammen. 


Jeg har tidligere lagt fed af de hvidløg som man kan købe i Netto og andre dagligvare butikker, men de har enten ikke vokset eller været meget små.
Jeg har senere erfaret, at det er sorter som har brug for mere varme end vi har i Danmark.

Hvidløg skal plantes med den spidse ende opad i 8 cm dybde, med 10-12 cm afstand og  50 cm mellem rækkerne.
Man kan også plante dem i krukker.


Til foråret kommer hvidløgsspirene op. Så kan man plukke lidt af toppene til sin æggemad eller til drys på salaten.

Løgene høstes i løbet af juli og tørres på et ventileret sted.

Ej, jeg kan næsten ikke vente.