torsdag den 12. juni 2014

Hyldeblomstsaft, sommer på flaske !



Når hylden blomstrer og dufter skønt i hegn, er det sommer for mig.
Og tid til at lave hyldeblomstsaft - til at drikke som saftevand, til at fortynde med hvidvin eller danskvand, til is og til kager.
Lige meget hvad man bruger den til, så kan man ikke lave for meget, den skal nok forsvinde.



Til 3 liter færdig saft skal bruges :

50 blomsterskærme - klip blomsterne af de grove stilke 
3 økologiske citroner
3 spsk citronsyre
2 kg lyst rørsukker
2 liter vand.

Klip blomsterne i en stor gryde.



Skær citronerne i skiver og læg dem ovenpå blomsterne.
Drys sukker og citronsyre over.
Hæld det kogende vand over grydens indhold og rør rundt.
Læg låg på gryden og sæt den i et køligt rum/ køleskab i 3 dage.


Rør i gryden af og til. 
Si saften gennem et rent klæde og hæld saften på skolede flasker.
Jeg fryser altid mit saft, så behøver jeg ikke at bruge konserveringsmiddel. 
Husk bare at flasken ikke må fyldes helt, da væske udvider sig når det bliver frosset, ellers springer flasken.

Det er ikke svært, så kom bare igang.



onsdag den 11. juni 2014

Se min haveblomster.... eller nogle af dem.



Min have bugner med blomster lige nu, jeg kan slet ikke nå at lave buketter af dem alle. 
Men jeg nyder dem, når jeg går tur i haven flere gange hver dag. 
Dufter til blomsterne, nipper visne blomster væk og glæder mig over hvor fine de er.
Her er et lille galleri af nogle af mine blomster:

Først nogle af pæonerne, den hvide hedder Festiva Maxima, den er meget velduftende.



Min åkande Magnolie, som jeg er meget glad for. Jeg har ventet længe på at den skulle blomstre. Så smuk og fin.


Klatrerose Climbing Bonica.


Rosa alba Maidens Blush.


Øverst : Klatrerose, Constance Spry. 
Nederst : Klatrerose, Rosa Helena Lykkefund









Klatrerose, Rosa Gerbe rose



Austin rose, The Pilgrim



Gertrude Jekyll


Klatrerose, The Alcymist. Den er helt fantastisk, dufter så skønt.


Rose de Resht. Dufter skønt.


Damascena, Duchesse de Rohan.


Og til sidst Rosa gallica, Rosa Mundi. Dufter af citrus.







torsdag den 29. maj 2014

Store og små guldsmede



Engang fik jeg en halv whiskytønde af min mor. Den er jeg meget glad for, den står lige foran vores bryggersdør, så jeg ser den hver dag.



Tønden er fyldt med vand og der er et lille springvand.
Min mand har 2 guldfisk i. De er snart 4 år gamle og er vokset ganske godt siden vi fik dem.

Jeg har også  "dyr" i tønden.
2 slags guldsmede i kobber.


Jeg er vild med den slags havepynt, det er bare så stemningsfyldt.

Den store guldsmed er fra Eventyrhaver, de har alle mulige lækre ting til haven. Jeg så guldsmeden i haven på Egeskov slot.



Den anden guldsmed er lidt mere let og sart og se på, og er vel også den jeg bedst kan lide. Den kan findes hos Havegalleriet  som også har masser af spændende og fine varer til kræsne havefolk.





Min guldsmede er i bevægelse hele tiden, enten pga vinden eller vandet. Det er så beroligende og afslappende at se på, når jeg sidder på bryggerstrappen og nyder en stille aften.

fredag den 23. maj 2014

Syltede rødløg



I mandags havde jeg fødselsdag, og min mand havde inviteret mig ud at spise på Cafe Kirkeladen i Mesinge, Fyn.
Det er en hyggelig cafe som ligger i en gammel fredet kirkelade. Menukortet er ikke stort, men der er lækre retter at vælge imellem.
Jeg fik kyllingfilet viklet med serranoskinke, flødekartofler og en salat af babyleafs, mandler, feta og syltede rødløg.
Det hele var meget lækkert, men de der rødløg var bare fantastiske ovenpå salaten.
Jeg har googlet efter syltede rødløg, og har tilpasset forskellige opskrifter som jeg syntes de skal være.



De er bare lækre, og de kan jo også bruges til burgere, ovenpå leverpostej, frikadeller osv, kun fantasien sætter grænser. Her er opskriften:

Ca 8 store rødløg ( 2 fyldte glas )
2 dl vand
3 dl æbleeddike. Almindelig eddike kan også bruges
200 gr rørsukker
4 laurbær
10 hele sorte peberkorn
1 tsk salt

Løgene pilles og skæres i smalle både.
Kommes i glas som er skoldet med kogende vand og skyllet med atamon.
Vand, eddike, sukker, salt, laurbær og peberkorn koges op så sukkeret er opløst.
Væsken hældes over løgene og låget sættes på straks.
Skal stå og trække i ca 2 dage.
Men pas på, de er vanedannende.


tirsdag den 20. maj 2014

Liljekonvaller





Liljekonvaller er nu een af mine favoritter, når det gælder blomster.
Jeg har nogle pletter i haven,hvor de gror godt. De vil helst ikke forstyrres af hakkejern og kultivator, da de breder sig med underjordiske skud. De er rigtig gode til bunddække, og jeg ville gerne at haven var fyldt med dem.

Jeg har lige plukket en buket, og sat den i min mormors vase. Den havde hun altid liljekonvaller i, når de var i haven. De dufter så skønt i hele huset, så man bliver helt beruset.


Til min fødselsdag forleden kom min svigerinde Eva med en pose liljekonvaller til at plante ud, sikke en gave!



De er nu plantet ud langs huset, hvor de kan danne et fint grønt og hvidt tæppe, til stor glæde for mig.