torsdag den 18. august 2016

Personlige postkasser.





På vores tur til Gotland så vi mange håndmalepostkasser, de hang sammen med almindelige postkasser.

Det var ikke i et enkelt område på øen de var, men overalt.


De fleste steder på Gotland står der en række postkasser ved vejen, sandsynligvis fra alle der bor i området.


r

Det må være nemt at være postbud.

Alle de håndmalede postkasser havde signaturen Yvonni Hallenkring og de fleste så ud til at være malet specielt til ejerene.

Jeg har prøvet at finde ud af hvem kunstneren var, men jeg har intet kunne finde om hende.

Man kan dog sige at hun har sat et markant afsæt på hele øen.




Sjovt er det ihvertfald at finde postkasserne og se på motiverne.



Jeg har fotograferet et lille udsnit af dem vi kom forbi, jeg tror at der var mindst ti gange så mange.










søndag den 14. august 2016

Ferie på Gotland




I uge 30 holdt vi ferie på Gotland.
Vi havde pakket bilen og kørte over Sjælland og tværs over Sverige til Oskarshamn hvorfra vi sejlede i 3 timer til Gotland.

Gotland er en svensk ø i Østersøen cirka 90 km fra fastlandet, 125 km lang i retning nord - syd og ca 50 km bred. Ved nordspidsen findes Fårö, en lille ø man gratis kan sejle over til med færge.

Gotland består af ca 400 mio. år gammelt koralrev og forstenede kalkrester af milliarder af tropiske forhistoriske skaldyr. 
Aflejringerne som hviler på ældre lag, er kendt for deres store rigdom af fossiler.

I Silur tiden ( 439- 409 mio. år før nu) lå Gotland lige syd for ækvator. 

Efter millioner af års sammenpresning hæver Gotland sig fra bunden af Østersøen, da iskalotten trækker sig tilbage efter sidste istid for ca 12.000 år siden.

Under landhævningen bryder den gammel havbund overfladen mens bølgerne skyller mod øen hvor jord og ler vaskes ud ved havets kraft. De stærkeste og mest sammenkittede kridtsten og kalkaflejringer modstår bølgerne. Disse klumper af forsteninger fra det gamle tropiske koralrev står idag som stenstøtter langs Gotlands kyster. Disse kaldes rauker.


Rauken kaldet "Hunden"



Vi boede ved Lummelunda hos en hesteopdrætter som lejede et ekstra hus ud som lå bag hans gård.
Det var et godt sted at bo, rent geografisk, da vi var mest betaget af det mere rå landskab i nord end den grønne del af øen sydpå.


Det var helt utroligt hvad der var af fossiler ved kysten. Mest fra Lickershamn og nordpå var det nemt at finde fossiler.

Efter 5 minutters søgning var hånden fuld.

Der gik nærmest sport i at finde flest fossiler, især ledte vi efter "knapper" eller en koral der hedder Palaeocyclus porpita, som er mellem 0,4 mm til 1,2 cm.


Vi fandt mange forskellige fossiler og var lige begejstret hver gang vi fandt et nyt. 
Bevæbnet med poser var vi faktisk hver dag ude og "bøje ryggen".


Gotland er kommet ind under huden på mig, jeg er betaget. 
Den flotte natur og den fantastiske historie som øen har. 
Jeg er sikker på at jeg vil komme igen.


I Visby ( som er Gotlands største by) ligger Visby Glasblåseri. De har lavet en glas skulptur af denne fossil i recycled glas.
Fossilet er valgt af Riksmuseum Friends som deres symbol og 10 kroner af salget går til deres arbejde for museet.
Den måtte jeg eje.



mandag den 25. juli 2016

Hindbærmousse med råsyltede bær, en skøn dessert der smager af sommer.




Jeg holder meget af hindbær.

Der er en række hindbær i vores have, efterårs hindbær  (Autum bliss).

Det er planter jeg har fået af min far, som ikke er mere.

De bærer masser af store, røde, saftige og lækre ormefrie bær i august. 

Jeg har altid hindbær i fryseren, man må ikke gå ned på hindbær.

Jeg laver skøn hindbærmarmelade, hindbærsaft og hindbærdesserter af mine bær. 

Desserter er prikken over iét, kysset på læben efter en god middag.

Her får du en af mine bedste dessert opskrifter med hindbær.


150 gr hvid chokolade
300 gr hindbær ( gerne frost )
75 gr flormelis
2 dl creme fraiche 38%
2½ dl piskefløde

Råsyltede bær:

150 gr hindbær ( gerne frost )
2 spsk rørsukker
1 tsk reven skal af en økologisk appelsin

Smelt chokoladen over vandbad.
Kom hindbær og flormelis i en skål og mos dem med en gaffel.
Pisk cremefraiche og piskefløde til skum.
Rør 1/3 af skummet i den varme chokolade til en blød creme.
Bland straks denne creme med resten af skummet og hindbærmosen.
Fordel hindbærcremen i 6 pæne glas og lad den sætte sig i køleskabet i mindst 2 timer.

Råsyltede bær:

Kom hindbærrene i en skål og bland dem med rørsukker og appelsinskal.
Lad hindbærrene trække i køleskabet i mindst 2 timer.
Mos eventuelt hindbærrene let med en gaffel og fordel hindbær og saft på toppen af moussen før servering.





søndag den 10. juli 2016

Strikkekrus til Inga.





Jeg holder meget af at give gaver, især til mennesker som betyder meget for mig.

Jeg gør mig umage for at købe gaver som passer til og forhåbentlig glæder modtageren.

Min veninde, som jeg har kendt det meste af mit liv, har lige haft fødselsdag og  jeg ville gerne give hende en god gave.



Hun har næsten altid strikketøj i hænderne, og har gang i flere projekter hele tiden.

Det var derfor oplagt at give hende noget der relaterede til strik.

Til jul holdt jeg juleaften med min niece, som også er en kreativ sjæl, og hun fik nogle strikkekrus fra Else Rasmussen i julegave. 



Jeg forelskede mig straks i dem og kontaktede Else.
Hun ville gerne lave krus til mig, jeg kunne endda få dem i den farve jeg ønskede.
Hun laver også de fineste garnskåle.



Jeg måtte eje nogle krus selv, så jeg bestilte også 2 til migselv. 

Mon ikke jeg må have flere, de er så flotte og kan fås i mange skønne farver.

søndag den 3. juli 2016

Italiensk is, a al mor.




Sommetider finder man noget som var glemt.

Jeg skulle have en dessert med til et arrangement, og var lidt tom for ideer.

Jeg havde ikke lyst til at bruge favoritterne, så jeg kiggede i min opskrift mappe.

Her fandt jeg min mors opskrift på italiensk is, det var det hun kaldte den, jeg ved ikke hvor italiensk den er, men isen smager godt.

Hun lavede den tit, så jeg blev lidt nostalgisk da jeg fandt opskriften.

Isen er rigtig god, der er knas og meget smag i den.


Opskriften er til 4 personer.

4 æggeblommer
6 spsk flormelis
200 gr mørkchokolade( ca 60 %)
25 gr mandler
6  makroner
½ liter piskefløde

Pynt: 
Jordbær, blåbær
hvid chokolade

Æggeblommer og flormelis piskes hvidt og luftig.

Halvdelen af chokoladen smeltes over vandbad og vendes i æggemassen.

Resten af chokoladen hakkes groft sammen med mandlerne.
Makronerne knuses groft.
Blandes i æggemassen.

Jeg rev også skallen af en økologisk appelsin i, den er god sammen med chokoladen. Du bestemmer selv.

Fløden piskes og vendes i.

Hældes i en springform ( ca 22 cm ) og sættes i fryseren i mindst 5 timer. 

Tages ud af fryseren 15 minutter før servering og pyntes med bær og hvid chokolade spåner.